Idősek biztonsága. Mi is segíthetünk!

Az újévi fogadalmak között szerepelt, hogy többet figyel majd szeretteire?

A gondoskodás egyik legalapvetőbb formája, amikor biztonságban szeretnénk tudni szeretteinket. Van olyan szerencsés korszaka az életünknek, amikor egyszerre feladatunk gyermekeink és szüleink védelme is. Vannak dolgok, amelyekért kevesebbet és vannak, amelyekért sokat tehetünk. Az egészség védelme érdekében vitaminokat, a kapcsolat fenntartása érdekében találkozásokat, telefonokat vehetünk. A biztonság megteremtése érdekében pedig riasztót és távfelügyeleti szolgáltatást adhatunk. Ez és az idősek biztonsága főleg akkor lehet nagyon hasznos, ha a szülők egyedül élnek. A fejlett technológia sok, könnyen kezelhető lehetőséget ad, hogy ne csak távollét esetén biztosítsunk egy otthont, a számunkra igazán fontos emberek otthonát.

Az idősebb korosztály számára nagy traumát okoz egy esetleges betörés, lopás. A csalásokról már nem is beszélve. Nekik a legnehezebb pótolni a sok-sok emlékekhez kötődő egyedi tárgyaikat, a már bejáratottan kezelt okoseszközeiket vagy valamely családtaghoz kötődő emléktárgyaikat. Esetükben a tárgyakhoz való kötődés is nagy. Nem csak az ékszerek, a technikai eszközök (a legegyszerűbb a digitális fotóvetítő) elvesztésére gondolunk. Hanem arra is, mekkora lelki, anyagi és fizikális terhet jelent a betörők által feldúlt otthon, az összetört fényképek, emléktárgyak és ereklyék problémája. Ez a teher pedig még komolyabb, ha valaki egyedül él. Nehéz helyrehozni az esetleges betöréssel járó károkat.

A veszélyekről szóló felvilágosítást, a rendszeres szülő-gyerek kommunikációt, a kapcsolattartást nem tudjuk senki helyett megvalósítani. De most, több területre odafigyelve, igyekszünk tanácsokat adni.

Egyrészt sokszor ijesztő lehet az idősebb generáció számára a modern vívmányok beengedése az otthonukba. Ennél már csak az lehet ijesztőbb számukra, hogy kezelni is kell őket. Éppen ezért fontos, hogy az ilyen ketyerék vagy szolgáltatások beszerzése közös döntés legyen. Szakképzett kollégáink tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy egy kollégánkkal történő közös beszélgetés hatékonyan tudja csökkenteni a felmerülő kételyeket. Így az elsőre idegennek tűnő modern megoldásokról és kezelésükről, hamar kiderül, hogy nem igényelnek hatalmas tudást. A biztonság fontossága pedig gyorsan felülírja a félelmeket.

Az ilyen tájékoztató beszélgetés során a riasztótelepítéssel járó kosz és felfordulás tekintetében is hamar eloszlatjuk a tévhiteket. Kollégáink gyorsan, tisztán és szakszerűen dolgoznak. Ráadásul a kezelést is megtanítják minden ügyfél számára. Kifejezetten nagy gyakorlatunk van az idősebb korosztály iránt tanúsított türelem és érthető magyarázat terén.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni mind a gyerekek, mind az idősek esetében, hogy idegent soha nem szabad beengedni az otthonunkba, az ingatlan ajtaját, udvari kapuját pedig mindig zárva kell tartani. Még akkor is, ha az udvaron vagy a kertben tartózkodnak! Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy idegen személynek ne árulják el, ha egyedül élnek, vagy éppen egyedül tartózkodnak ingatlanjukban. Bankkártyájuk PIN kódját, személyes adataikat pedig soha semmilyen körülmények között ne tegyék hozzáférhetővé, ne adják meg mások számára! (ATM-nél is körültekintően járjon el pénzfelvételkor!) Ráadásul hivatalos szervek személyei soha nem kérnek pénzt! Az is legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!

Legyenek óvatosak, ne engedjék magukat félrevezetni, megkárosítani csalók által kreált történettel, téli tüzelőt pedig csak leinformálható cégtől vásároljanak, számla ellenében. Gyanús telefonhívások esetében kérjék el a hívó fél telefonszámát és szakítsák meg a beszélgetést! Hívják fel a szolgáltatót, hozzátartozójukat és ellenőrizzék a megszakított hívás valóságtartamát! Az árubemutatókat idős korban érdemes elkerülni. Ha ismeretlen, külföldi telefonszámról érkezik hívás, ne fogadják, illetve semmiképpen se hívják vissza azt!

Sokszor azt sem árt elmondani az idősek biztonsága érdekében, hogy csalás, baj esetén haladéktalanul tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot, és kérjenek segítséget a hatóságoktól!