Biztonságos otthonok – a világítás szerepe

Az olyan bűncselekmények, mint a betörések mindig fenyegetést jelentenek a lakástulajdonosok számára.

Ezért bölcs lépés az otthoni biztonság növelése és a bűnözők elrettentése is. Szerintünk az egyik leghatékonyabb eszköz a riasztó és távfelügyelet kombó, de ha vágyik még apró trükkökre, akkor a világításban is érdemes gondolkozni. Mert például a magas kerítések, a térfigyelő kamerák, a kutyák is minden bizonnyal fontos szerepet játszanak, de a betörők egyik legnagyobb visszatartó ereje a világítás.

A betörők leggyakoribb motivációja, hogy a betörés során pénzt vagy olyan értéktárgyakat találjon, amelyeket könnyen el tud adni a gyors haszon reményében. A készpénzen kívül az ékszerek, az elektronikai cikkek, a telefonok, a szerszámok és a laptopok is tökéletesen megfelelőek a bűnözők számára. Minden betörők a könnyű célpontokat keresi, ahova a be- és kijutás viszonylag könnyű, így kevés az esélye annak, hogy észrevegyék vagy elkapják őket. A betörők általában olyan otthonokat céloznak meg, amelyek lakatlannak tűnnek, vagy alig vagy egyáltalán nem rendelkeznek biztonsági rendszerrel. Ahol nincs kutya vagy, ahol egész éjszaka sötét van kint is bent is.

Hogy az otthonunk ne legyen vonzó a betörők számára, lépéseket kell tennünk!

Az egyik nagyon kézenfekvő módja a nálunk vásárolt riasztórendszer és a hozzánk bekötött távfelügyelet. Kiegészítésként pedig alkalmazható a külső biztonsági világítás. A világítás ugyanis azt a benyomást is kelti, hogy valaki otthon van, még akkor is, ha éppen kint vagy távol.

Hogyan védi otthonát a világítás?

Az emberek éjszaka nagyobb biztonságban érzik magukat a jól megvilágított helyeken. Gondoljunk csak a megfelelő közvilágításra, ha este későn tartunk hazafelé. A tipikus betörő ennek ellenkezőjét gondolja, mert a sötétség leple alatt érzik biztonságban magukat. A világítás megvédheti ingatlanát, ha megvilágítja azokat az árnyékos területeket, ahol a tolvaj könnyen elbújhat. Ha például érzékelőlámpái vannak, ezek hirtelen megvilágítják az elő- vagy hátsó udvart, és a betörő sietve visszavonul. De az erős fények alkalmazása más fenyegetésektől is elriaszthat, például a vandalizmustól. (De ne feledje, hogy a biztonsági világítás elhelyezésekor a minden fontos területet megvilágító rendszert úgy tervezze, hogy szomszédaira is figyelemmel legyen! Nem kellemes, ha a szenzoros lámpák a szomszéd ablakaiba is totálisan bevilágítanak.) A pozicionálás kulcsfontosságú, hogy ne bosszantsa a szomszédokat, és ne hagyjon sötét területeket vagy vakfoltokat, amelyekben a betörő elbújhat.

A mozgásérzékelő lámpákat a legjobb a garázsajtók vagy az otthon bejárata fölé helyezni, míg a reflektorok akkor világítják meg a leghatékonyabban az otthon peremét, ha a ház sarkaiban helyezik el őket. Az időzítő rendszerrel működő világítás praktikus megoldás arra, hogy otthona „mindig lakottnak” tűnjön, amíg Ön távol van.

A bűnözők elrettentése mellett a külső világítás más előnyökkel is jár, például megfelelő megvilágítást biztosít a sötétedés utáni közlekedéshez vagy segít elkerülni télen az elcsúszásokat, el- és leeséseket.

Mozgásérzékelő lámpák

Ahelyett, hogy bizonyos külső lámpák folyamatosan világítanának, a mozgásérzékelős lámpák nagyon hatékonyan elriaszthatják a bűnözőket. De emellett energiát és pénzt takarítanak meg. A fény automatikusan bekapcsol, ha mozgást észlel, az érzékelők beállíthatók. A sokféle típusa miatt legjobb, ha megvitatja speciális igényeit biztonsági szakemberével.

Alkonyattól hajnalig világítás

Ez a világítás nagyon népszerű, mivel automatikus. Az érzékelők érzékelik, ha lemegy vagy felkel a Nap, és be- vagy kikapcsolják a lámpákat. Ezek a lámpák nagyszerűek, ha távol vannak a szomszédok, ha üzlet védelmét szeretnénk biztosítani. Ráadásul nem kell emlékezni a be- vagy kikapcsolásra.

Reflektorok

A reflektorok nagyon erős fények nagy területet is bevilágítanak. Olyan változatuk is van, ami fel van szerelve mozgásérzékelőkkel, így csak szükség esetén kapcsol be.

Kerti világítás

A finom kerti lámpák stratégiai elhelyezése az elülső és a hátsó udvarban jó módja annak, hogy a területet megvilágítsák. Ez a fajta világítás nagyon esztétikus is. Különféle biztonsági világítási formákkal együtt használva a kerti lámpák praktikus és kellemes módon egészítik ki a teljes világítási rendszert.

Távoli hozzáférés világítás

Az ilyen típusú világítási beállításokkal aktiválhatja otthona biztonsági világítási rendszerét okostelefonján vagy táblagépén lévő alkalmazás segítségével. Akár kint van este, akár szabadságra megy, otthon tetszés szerint fel- vagy kikapcsolhatja a lámpákat.

De javasoljuk, hogy ne csak a fényekre hagyatkozzon, hanem biztosítsa otthonát professzionális biztonsági szolgáltatásainkkal!

Annak érdekében, hogy otthona biztonságosabb legyen és megvédje a betörőktől, beszéljen a Söni 2001 Kft. szakértőivel, kérjen tanácsot otthona vagy vállalkozása számára akár a megfelelő biztonsági világításról, akár a legkorszerűbb biztonsági és riasztórendszerekről!