GARÁZSKAPU választás okosan!

Manapság számtalan garázskapu közül választhatunk.

Olyan sokféle garázskapu választható, hogy nem csak a legbiztonságosabbat, a legmodernebbet, a legjobban működőt, legfunkcionálisabbat és legszebbet, hanem a házunkhoz leginkább illőt és pénztárcánk számára a legmegfizethetőbbet vásárolhatjuk meg. Bár a biztonság a legfontosabb, mégis, hogyan történjen a garázskapu választás okosan?

Az utóbbi évtizedek technikai, technológiai fejlődése hatalmas. Legjobban azonban a hőszigetelés, az automatizálás, a biztonság és a kényelem területén fejlődött a garázskapuk piaca. Ma már nem újdonság a távirányító vagy az ujjlenyomat leolvasó segítségével történő nyitás sem. A rengetegféle kapu, automatika, távirányító, intelligens megoldás közül nem könnyű kiválasztani az igényeinknek, lehetőségeinknek is megfelelőt.

A két legelterjedtebb garázskaputípus a szekcionált és a billenő. A két kapufajta sokban különbözik egymástól, így egyáltalán nem mindegy, melyiket választjuk!

Mielőtt belevágnánk egy garázskapu, kertkapu vásárlásába fontos néhány dologgal tisztában lenni, hogy hosszú távon elégedettek lehessünk.

A szekcionált garázskapu több vízszintesen elhelyezkedő lamellából áll, amelyek nyitáskor a garázs mennyezete alá csúsznak fel, vagy oldalra csúsznak be a fal mellé. Ez a megoldás helytakarékos, így közvetlenül a garázskapu elé is lehet parkolni és utcafrontra, járda elé is beépíthető. Akár íves kapunyílásba is felszerelhető. Motorizálva javasoljuk, főleg a nagyobb méretűeket, bár kézzel is könnyedén nyitható.

A billenő garázskapu esetében egy nagy táblaszerű ajtó billen fel a magasba, ami nyitás közben előre kibillen a fal síkjából. Így számolni kell azzal, hogy ez elé a típus elé nem parkolhatunk közvetlenül. Nagyobb udvarral rendelkező házakhoz ajánljuk, mert billenéskor balesetet okozhat. Sajnos íves kapunyílásba nem szerelhető be, és nem is túl helytakarékos. Kívül, belül és a nyílás két oldalán is kevesebb hely marad, de kedvezőbb az ára.

Hasonlítsuk össze a kettőt! Garázskapu választás okosan

Szekcionált garázskapu Billenő garázskapu
Helytakarékos Kívül, belül és a nyílás két oldalán is kevesebb hely marad.
Lehet elé parkolni Nem lehet elé parkolni
Magasabb árfekvés Alacsonyabb árfekvés
Íves kapunyílásba is szerelhető Íves kapunyílásba nem szerelhető
Kézzel is könnyedén nyitható Kézzel is könnyedén nyitható
Vagyonvédelem megfelelő 1 Vagyonvédelem megfelelő 1
Ha a garázs nem különálló épület, hanem a lakás szerves része, akkor hőszigetelés szempontjából előnyösebb. Különálló garázshoz javasolt, mert nem őrzi hatékonyan a ház melegét, nem tartja alacsonyabban a fűtési költséget.
Általában hőszigetelt kivitelű 2 Gyárilag nem szigeteltek 2
Megoldható a szellőzés és a fényáteresztés. Szellőzés csak rácsos kivitelű kapulappal, fényáteresztés külön rendelhető ablakokkal.
Hatalmas választék Kevesebb variáció
Tartós, megbízható Tartós, megbízható
Biztonságos 3 Biztonságos 3
Jobban ellenáll az időjárásnak Kevésbé ellenálló

 

Néhány kiegészítés! A maximális védelem érdekében vásárlás előtt érdemes rákérdezni, hogy a választott szekcionált garázskapu rendelkezik-e motorral, feltolásvédelemmel. Az ezzel működtetett (automata) szekcionált garázskapuk nagy biztonságot jelentenek a betörőkkel szemben. A feltolásvédelem olyan erős mechanikus védelem, amely áramszünet esetén is védi garázst. Billenő garázskapu esetén kézi működtetésnél az úgynevezett forgónyelves reteszelés a megbízható megoldás, de opcionálisan általában lehet kérni kiegészítő reteszt a kapu felső részére is.

2 A szekcionált garázskapuk nagy részét hőszigetelt kivitelben gyártják. A hőszigetelés hatékonyságát a hőátbocsátási tényező mutatja, minél kisebb az érték, annál jobban szigetel a kapu. Nem a szigetelés vastagsága a fontos, hanem a hőátbocsátási érték. Egy jó garázskapu 4 oldalán és a lamellái között is gumitömítéssel rendelkezik! A billenő garázskapuk gyárilag nem szigeteltek, utólagos szigetelésük házilag sem igazán oldható meg. Ha pedig valaki próbálkozik a témai többnyire költséges és hatékonytalan lesz. Az így elért hőszigetelés nem vetekedhet a szekcionált garázskapuk gyári szigetelésével.

3 Magunk és családunk biztonsága a legfontosabb dolog, melyet egy garázskapu vásárlásakor is szem előtt kell tartani. Mindkét típusból találunk olyat, amely minden biztonsági szempontnak megfelel. Szekcionált garázskapu esetén a következőkre érdemes figyelni: ujjbecsípődés elleni védelem kívül, belül, rugótörés biztosítás, belső (rejtett) kötélvezetés, kézbesimuló fogantyú. Billenő garázskapu esetén is figyelni kell az ujjbecsípődés elleni védelemre (a kapulapra, keretre szerelt műanyag szegéllyel), rugótörés biztosításra, biztosított sínvezetésre és a kézbesimuló fogantyúra.

Miért hívjon szakembert már a garázskapu választás és még inkább a vásárlása előtt, sőt, ha lehet, a garázs kialakítása előtt?

Ha új ház építésébe kezd, ahol a garázsnak is helye lesz, érdemes már a tervrajzoknál szakember segítségét kérni. Sokat lehet spórolni azon, hogy nem a már megépített garázshoz kell esetleg drága egyedi méretű garázskaput gyártatni, hanem a jóval kedvezőbb árú szabványméretű kapuhoz tudja a nyílást alakíttatni.

A garázskapuk beépítése mindenképp egyedi felmérést igényel. Ahhoz, hogy a megfelelő kapu a megfelelő módon kerüljön beépítésre, a nyílás méretei önmagában még kevés információk. Fontos tudni azt is, milyen adottságokkal rendelkezik a helyszín. A szakember pontosan tudja, milyen szempontokat kell figyelembe venni a felméréskor, hogy végül a választásunk hosszú távon jó döntés legyen!

A méretek a falak minősége, a fal típusa nagyban befolyásolhatja a rögzítési módokat, amik szintén plusz költségeket jelenthetnek. Ha motoros kaput szeretne, akkor a megfelelő áramellátásra is gondolni kell. A csövek (szennyvíz-, gázcső) elhelyezkedése sem mindegy! Nem jó, ha a beépítésnél derül ki, hogy gondot okoznak.

Fontos, hogy ne vásároljon soha GARANCIAJEGY, CE MATRICA, SZÁMLA és HASZNÁLATI UTASÍTÁS nélkül!

A biztonság és a garázskapu terén is kereshet minket, de, ha célzottan tájékozódna, akkor ajánljuk a direkt kaputechnikával foglalkozó weboldalunkat a  Söni kaputechnikát! Kapcsolatfelvétel itt lehetséges, de természetesen a mi telefonszámainkat is hívhatja.