A melléképületek biztonsága nem mellékes

Az otthon védelme mindenki számára elsődleges fontosságú. Az elővigyázatosabbaknak vagy azoknak, akik már estek áldozatául betörésnek hamarabb eszükbe jut az a kérdés: hol érdemes kezdeni a biztonságot?

Vitathatatlan, hogy az az ingatlantulajdonos, aki még a betörés megelőzése előtt különböző biztonsági eszközökkel – riasztó berendezés, kamera, felügyeleti rendszer – szereli fel otthonát, az nagyobb biztonságban tudhatja szeretteit és értékeit. Ahogy azonban a mondás tartja „Az ördög nem alszik!”, azaz nem lehetünk elég óvatosak. Mert nem csak a családi ház védelme a fontos, a melléképületek biztonsága sem mellékes!

Ha a középkori időkre gondolunk, az erődöket és várakat nem csupán a vastag kőfalak, a magas dombra kialakított elhelyezés és a fegyveres katonák védték, hanem az épületet körbevevő várárkok is. Ma már nem indokolt az ekkora elővigyázatosság. Mert mostanra sokkal modernebb és megbízhatóbb megoldások is léteznek, de kertünket, az ingatlanunkat körülvevő területet kerítéssel védjük és kaput építünk hozzá. Sokan abba már nem gondolnak bele, hogy a kert és a főépület védelme – már, ha a főépülethez megbízható biztonsági felszerelés tartozik – mellett valami figyelmen kívül marad. Ez pedig nem más, mint a melléképületek biztonsága.

Rajongunk érte és szeretjük Fekete István Vuk című művét, ahol a két hízott, gyönyörű libának csak azért nem esik bántódása, mert a szomszédban mulattak, amíg a róka náluk portyázott. Nemrég hallhattunk arról az esetről is, hogy Iregszemcsén egy férfi a szemfüles szomszéd figyelmének köszönheti, hogy sonkája egy része visszakerült hozzá. Ez a sonkás eset viszont csak félig örömteli, hiszen kevesebb maradt a visszaszerzés után, mint előtte volt. A mesében pedig a libák helyett a páva járt rosszul. Így beláthatjuk, hogy valószínűleg mi sem szeretnénk pórul járt tulajdonosok helyében lenni.

Kertes családi házainkhoz sokszor tartozik garázs, tároló, fészer, siló, füstölő, nyári konyha, pagoda, ól, istálló, takarmányraktár, műhely…

Habár nem a legszemélyesebb tárgyainkat tartjuk bennük és a melléképületek biztonsága elsőre talán nem is tűnik annyira fontosnak. Mégis elég bosszantó, ha valamivel, ami azokban van, megrövidítenek minket. Ha jobban belegondolunk, a precíz és a feladatot sokszorosan megkönnyítő szerszámaink közel sem olcsóak. Mivel hosszabb távra (akár egy életre) tervezünk velük, újabb beszerzésük hatalmas plusz kiadás. Nem beszélve arról, amiről már korább blogbejegyzésünkben is írtunk, az elől vagy védetlenül hagyott szerszámok, eszközök megkönnyítik a betörők dolgát.

A legfontosabb mindenképpen otthonunk védelme, így már a főépület biztonsági felszerelésekkel való ellátása is egy hasznos és előremutató lépés. De, ha lehetőségünk van rá, próbáljuk meg ezt elővigyázati lépésekkel és biztonsági eszközökkel egész birtokunkra kiterjeszteni.