Riasztórendszer vagy kamera?

Ez az elmúlt évek egyik leggyakoribb kérdése, amelyet az ügyfeleink feltesznek nekünk. Melyik a jobb megoldás? A riasztórendszer vagy egy kamerarendszer?

Mostani blogbejegyzésünkben ezt a témát fogjuk alaposan körbejárni. Amikor elhangzik ez a kérdés kollégáink általában rutinosan visszakérdeznek: Ez attól függ, hogy mi a célunk? Egy kisebb üzlet, családi ház vagy lakás esetén – a betörésvédelem szempontjából – egyértelműen a riasztó a jobb megoldás. Főleg akkor, ha egy őrizetlenül hagyott ingatlanról (pl. családi ház napközben, amikor mindenki dolgozik, vagy egy üzlet éjszaka, amikor már senki sem dolgozik) beszélünk. Gondoljunk csak bele! Mire megyünk egy olyan videofelvétellel, amit esetleg a bűncselekmény elkövetése után egy héttel nézzük meg és, amelyen azt látjuk, hogy egy lehúzott sapkás illető kipakolja a házunkat, pont akkor, amikor mi éppen szabadságon voltunk! Nincs is annál rosszabb, mint tehetetlenül páholyból végignézni, amint valaki kirámolja a lakásunkat!

Ugyanez az eset akkor is, ha valaki – akár alapszinten értve a piacon garmadával rendelhető okosotthon biztonsági készülékekhez – telepít egy telefonról is nézhető kamerát otthonába. A sokk és a gutaütés határán vajon kit fogunk először hívni, és vajon ki lenne az, aki a leggyorsabban és szakszerűen tud eljárni? Vajon idejében kiér a rendőrség, vajon nem lesz baja a segítségünkre siető kedves szomszédunknak? Egyáltalán megterveztük-e, megszerveztük-e, hogy ilyen esetben mi történjen? És akkor még nem beszéltünk a házilag vásárolt kamerarendszerek problémáiról. Mert ugye, nem mindegy, hogy sötétben lát-e például a kamera.

A betörők soha nem ad-hoc jelleggel törnek be egy ingatlanba.

Nem úgy gondolkodnak, hogy „de szép ez ház, nosza pakoljuk ki”! Hanem általában a kiszemelt helyszínt az elkövetés előtt felderítik, megfigyelik az ott lakók szokásait. Még azt is, hogy az adott házban milyen biztonsági rendszer van. Azt már egy nem túl profi betörő is felderíti, hogy az adott házban van-e kamera és/vagy riasztó és/vagy kutya, netán csak „a kulcs a lábtörlő alatt” szintű vagyonvédelem.

Egy kamerarendszer tökéletes megoldás lehet egy szupermarketben a bolti lopások megakadályozására. Hiszen ott a kijáratnál a biztonsági őr azonnal intézkedik és megállítja a lopással gyanúsított vásárlót. De honnan tudja, hogy az áruház egy eldugott részén mit tett az általa megállított ember? Onnan, hogy valahol egy hátsó helységben egy másik biztonsági őr egy monitorfalon figyeli az eladótérben működő kamerák képeit és rádión szól a kollégának, aki így rögtön intézkedik. Ilyen esetben fontos az a tény, hogy a területet folyamatosan figyeli egy ezzel megbízott ember.

Az otthonunkban lévő, telepített kamerarendszert nem tudjuk folyamatosan figyelni.

Még akkor sem, ha az okostelefonunkon a világ bármely tájáról láthatjuk a kameráink képeit.  Mivel nekünk otthon – a boltokkal ellentétben – nincs az otthonunkra éjjel-nappal folyamatosan vigyázó biztonsági őrünk, ezért a riasztórendszer telepítése jelenthet megoldást értékeink védelmére. Ezeknek a rendszereknek az az előnyük, hogy a betörés pillanatában generálnak egy jelzést. Ha a riasztórendszerünket távfelügyeleti állomásra kapcsoljuk és igénybe vesszük a kivonuló szolgálatot, akkor tulajdonképpen mégiscsak lesz egy „folyamatos éjjel-nappali szolgálatot teljesítő, saját biztonsági őrünk”. Ráadásul töredékéért annak az árnak, amibe egy ilyen személy kerül.

Ezzel nem azt mondjuk, hogy egy családi ház, vagy kisebb üzlet esetén nincs létjogosultsága egy kamerarendszernek. Csupán arra utalunk, hogy tapasztalataink szerint – betörésvédelmi szempontból – elsőbbséget kell élvezzen egy riasztórendszer a kamerával szemben. Ha van egy jól működő riasztónk, ami esetleg távfelügyeletre van kötve és egy még magasabb szintű biztonsági megoldásra van szükségünk, akkor természetesen jó megoldás a kamera. Így még egy lépéssel közelebb kerülhetünk a tökéletesebb biztonsági megoldáshoz.

Fontos kiemelni, hogy a modern biztonságtechnika elsősorban nem kamerás térfigyelést, hanem többszintű riasztórendszert és élőerős távfelügyeletet jelent. A távfelügyelet lényege, hogy élőerős védelem valósul meg töredék áron. Nagyon sok helyen (pl. cégtelephelyeken, TSZ-ekben stb.) kiváltható a 24 órás élőerős őrzés komoly nagy riasztórendszerekkel, melyeket távfelügyeletre kapcsolunk. A folyamatos őrzés havi szinten is milliós nagyságrendű költség. Egy-két hónap alatt egy nagyon komoly riasztórendszer telepítési költsége is megtérül. Utána pedig milliós megtakarítást jelent az ügyfélnek havi szinten.

Mivel a tökéletes védelem ára végtelen, így a jó cél általában a kockázatokkal arányos magas biztonsági szint elérése. Ezt a különböző kockázati tényezők potenciális kárértékeinek és a megelőzéshez szükséges intézkedések gondos mérlegelése alapján lehet kiszámítani.

Összefoglalva tehát – fontossági sorrendben – a következőket szoktuk ajánlani az elektronikus vagyonvédelem terén:

    1.  Legyen egy alap-riasztórendszer a birtokunkban!
    2.  A riasztórendszer kapcsolódjon össze egy megbízható cég által szolgáltatott távfelügyelettel, olyannal, mint a Söni 2001. Kft.!
    3. Ha a riasztórendszer vagy / és a távfelügyelet biztonságán túl más vagy további funkciókra is szükség van, akkor lehet telepíteni például egy kamerarendszert.

Mindezeket természetesen ki lehet még egészíteni egyéb „eszközökkel”, mint például a házőrző kutya, a baseballütő (ha vicces kedvünkben vagyunk), vagy fémrács a nyílászárókon és így tovább. De ez már legyen egy másik cikk témája!

Melyik a jobb megoldás? A riasztó vagy egy kamerarendszer?