Koronavírus és biztonság – megelőzés, felkészülés, kezelés

Ma már mindenki tudja, hogy a COVID19, azaz a koronavírus nem állítható meg a határoknál.

Természetes, hogy az első számú feladat egészségügyi. Az emberi életek védelme. Azt reméljük, hogy ehhez az egészségügyi dolgozók értenek a legjobban és köszönjük a munkájukat. Mi a védelemhez a biztonsághoz értünk. Szerintünk a védelem is fontos feladat legyen az érték-, vagyon- vagy életvédelem.

Ugyanis a koronavírus terjedése új lehetőséget ad a bűnözők számára. Ahogy az a világban már lenni szokott, az ilyen aggodalmat okozó időkben feltűnnek a csalók, a mások félelméből hasznot húzók és a tolvajok, betörők is. Most már nem csak a bulvársajtó írja, hogy a “nyugdíjasokra hajtanak a bűnözők”, ezért átgondoltságra, józanságra intünk mindenkit.

Kezdjük egy kis humorral a sötét tények előtt. Washington állam egyik városában a város rendőrei arra kérték a bűnözőket, hogy egy időre függesszék fel a bűncselekmények elkövetését. „Hálásak vagyunk, hogy segítenek megállítani a bűnözést és előre is köszönetet mondunk. Amint lehet, értesíteni fogjuk Önöket, hogy visszatérhetnek a megszokott bűnözői életmódjukhoz.”

Mi történik a világban?

Tény, hogy egyes bűncselekmények száma egy kis időre visszaesett, de Brazíliában például több száz bűnöző lépett le a börtönből. Az egész világon megemelkedett a csalók (hamis gyógyszerek, gyógymódok) és a kiberbűnözők által elkövetett esetek száma. A csalások, a megtévesztések segítenek bejutni a tolvajoknak a lakásokba is. Bár már sokan figyelmeztetik az embereket, de a figyelmeztetés késeinek bizonyult egy németországi Mannheimben élő 83 éves nő számára, akit a csalók meggyőztek egy öt számjegyű összeg átadásáról, azt állítva, hogy egy rokonuk beteg lett. Az asszonynak azt mondták, hogy az esetleges fertőzés elkerülése érdekében a pénzt a bejárati ajtón kívül tegye le. Mire gyanús lett a dolog, a pénz eltűnt.

Elindultak az úgynevezett gyűlöletcsoport-tevékenységek.  Ezek arra ösztönzik a betegeket, hogy fertőzzenek meg bizonyos embercsoportokat pl.: a rendőröket. Növekszik a rasszista bűncselekmények száma és az ehhez kapcsolódó testi sértések száma is.

Szomorú, de új kifejezéssel bővült a magyar nyelv szótára is: járványbűnöző.

Először érkeztek a kiberbűnözők, akik kihasználják, hogy az emberek többet interneteznek, és inkább online vásárolnak. A vidéki kistelepüléseken is megjelentek a házaló csalók, akik silány minőségű árut, bóvli termékeket próbálnak eladni az embereknek, de ezek akár veszélyesek is lehetnek az egészségre. Megjelentek a csalókhoz kapcsolódó lopási események. Sokan vannak olyanok, akik valamilyen okból karanténban kellene, hogy legyenek, de ezt nem betartva veszélyeztetik mások egészségét. Nem kell messzire menni példákért városunktól és ujjal sem kell mutogatni, lehet tudni, miről beszélünk. A koronavírus okozta járvány mindenkit türelmetlenebbé, feszültebbé, ingerlékenyebbé tesz, így hamarabb kialakulnak szóváltások, veszekedések, tettlegességig fajuló események. Ilyen lehetett a március 20-ai felsőrácegresi eset. Pedig  a biztonság az egyik legfontosabb.

A legrosszabb forgatókönyvek szerint Magyarországon is lehetnek biztonsági gondok, hiszen a tömeges elbocsátások hatására növekedhet a megélhetési bűnözés. Nőhet a betörések, a lopások száma. Fokozottan veszélyeztetettek az üresen álló, nem vagy csak időszakosan használt ingatlanok. És ugyancsak veszélyesebbé válhat az élet az egyedül élők számára.

Nem riogatni akarunk! Csak azt ismételhetjük, amit már sokszor hangsúlyoztuk. Egyáltalán nem mindegy, hogy proaktív, aktív vagy passzív stratégiát választunk! A kivárásnak most súlyos vagy akár helyrehozhatatlan  következményei is lehetnek!

A biztonság, a védelem fontos. A megelőzés pedig még fontosabb.

Mi az egészség érdekében betartjuk a higiéniás előírásokat; a protokollokat, így a biztonság érdekében a tőlünk megszokott magas színvonalon dolgozunk tovább. Fáradhatatlanul. A Söni 2001 Kft. kollégái profik   nem lesz időnk betegnek lenni, folyamatosan jelen vagyunk és minden partnerünkre vigyázunk. (Irodánk a kormányrendeletnek megfelelően 15 óráig van nyitva, de a szolgáltatások zavartalanul működnek és telefonon, e-mailen is elérhetőek vagyunk.)