Hogyan védjük meg a nyaralót, a hétvégi házat a betörőktől?

Tavasztól őszi elejéig mesés napokat, heteket vagy hónapokat töltünk el nyaralónkban, víkendházunkban.

De ilyenkor nyár végén egyre többször kerül elő a kérdés: Hogyan védjük meg a nyaralót, a hétvégi házat a betörőktől? Most, hogy lassan vissza kell térni a hétköznapok és dolgos munkanapok  megszokott őszi rendjébe, a szeretett nyári lak a legtöbb családban magára marad. De a kulcsra zárt ajtók és  csukott ablakok ellenére a tulajdonosok általában  egész ősszel és télen aggódnak az ingatlan miatt. Hiszen a  magukra hagyott nyaralók és hétvégi házak  hívogató lehetőségek a betörők számára.  A betörés pedig nem csupán a lakásban található ingóságokat veszélyeztetheti. A behatolók az épületet megrongálhatják és akár huzamosabb időre, téli szálláshelyként is használhatják. Ezért fontos az ilyen  típusú ingatlanok betörésvédelme, amellett, hogy érdemes  néhány alapvető szabályt és óvintézkedést betartani. Aki előrelátó, az biztosan így fog tenni.

A hosszabb időre felügyelet nélkül maradó hétvégi házakban, nyaralókban

 • ne hagyjuk ott az értékeinket és lehetőleg ne tároljunk a szükségesnél nagyobb értékeket!  Az ott maradt értékekről célszerű leltárt készíteni.
 • A konzervekből felhalmozott nyári élelmiszerraktárat is számoljuk fel!
 • Amikor hosszabb időre elhagyjuk az ingatlant, akkor, ne felejtsük el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati, a garázs, a sufni, a pince és a terasz ajtót sem.
 • A nyaraló bejárati ajtajára érdemes korszerű zárat felszereltetni. Illetve fontos, hogy maga az ajtó anyaga is masszív legyen.
 • Érdemes  a hátsó ajtók, garázsajtók  védelmében is kellően biztonságosat választani! Akárcsak az ablakok esetében.
 • Amennyiben az ingatlanon szerszámtároló vagy egy egyszerűbb építmény van, ne tartson benne értékesebb szerszámokat vagy kisgépeket!
 • Emellett legyen rendszerető!  Legyen elzárva a ott van a pajszer, a kalapács, a sarló és minden olyan szerszám, amivel  segítséget nyújtanánk a betörőnek.  Ugyanez vonatkozik a kerti szerszámokra és a létrára, amit akár le is lehet láncolni.
 • A kerti bútorok, székek szintén elzárandók, főleg mert azok segíthetik az ingatlanba való bemászást.
 • A  nem használatos kerékpárt, vízparti nyaraló esetén a csónakot, kerti (kisebb méretű) gyerekjátékokat is jobb lehet elzárni.
 • Ajánlott rendszeresen meglátogatni a hétvégi házukat, vagy ha hosszabb ideig nem keressük fel, érdemes megkérni (ha van) a szomszédokat, hogy időközönként menjenek be a birtokunkra is!
 • Egyesek úgy gondolják, hogy a ház valamennyi nyílászárójára érdemes szereltetni rácsot, hiszen így az elkövetőknek több időt kell szánniuk a sikeres bejutásra!
 • Ha valaki előrelátó és nem a puszta közepén lakva  rendelkezik riasztó rendszerrel, akkor mindenképpen aktiválja azt!

Hogyan védjük meg még körültekintőbben tulajdonunkat?

Hogyan védjük meg még körültekintőbben tulajdonunkat?

Lényeges szempont, hogy az ingatlanmegóvás érdekében a házat „téliesítsük”, gondoskodjunk például az elfagyás megelőzéséről a víz-, a fűtés- és hűtésvezetékek víztelenítéséről, valamint a vezetékek fő szelepeinek elzárásról. Az előbbiekből látható, hogy nemcsak a betöréstől való félelem indokolja a nyaraló biztonságossá tételét és védelmét.

Az időjárás okozta károk ugyanúgy jelenthetnek problémát.  Alapvető szabály, hogy nem a biztonságon kell spórolni. A tapasztalatok szerint egy esetleges betörés okozta kár gyakran többszörösöse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költéségének vagy a távfelügyeleti szolgáltatásnak! Tehát igenis érdemes elgondolkodni rajta, hogy távollétünkben mi védi a nyaralót, a hétvégi házat és az ott lévő vagyontárgyainkat!