Gyermeknap – biztonság kicsiknek, nagyoknak!

Azt mondják a jövőnk a felnövekvő nemzedék kezében van. Ha ez így van, akkor mindenképpen vigyáznunk kell rájuk és az otthonukra is.

Nem sokára itt a gyermeknap, amikor az év ezen napján, a gyermekeket néhány meglepetéssel, egy kis plusz aprósággal, netán valamilyen különlegesebb élménnyel szeretnénk meglepni. Idén május 29-én, hivatalosan is a gyermekekről szól a nap. Természetesen nem kell ahhoz gyermeknap, hogy meglepjük a gyermekeket. De ez a nap mindenképpen remek alkalom arra, hogy a hétköznapok kissé monoton mindennapjait, néhány különleges pillanattal fűszerezzük meg. Hogy ezen a napon együtt legyünk és akár fontos kérdésekről is beszélgessünk. Ráadásul, akárhány évesek is vagyunk a szüleink számára mindig a legjobb gyerekek vagyunk. 🙂 Ha pedig már a különleges pillanatoknál tartunk, gondolhatunk arra is, hogy olyan intézkedéseket tegyünk, amelyek a gyermekünk és családunk biztonságát segíti. Lehet ez egy kamera, amely a bébiszittert és a gyerek biztonságát figyeli, lehet ez egy okosóra vagy akár a riasztó rendszer kezelésének megtanítása.

Szélesebb értelemben ez a téma nem más, mint otthonunk védelme, a kicsik szemszögéből!

Valójában otthonunk védelmének szempontjából, igenis nagyon fontos, hogy a gyerekek szemszögéből is megvizsgáljuk a dolgokat. Hiszen előfordul, hogy a gyermekek egyedül maradnak otthon. Ekkor fontos, hogy amennyiben házunk biztonsági felszereléssel van ellátva, azt szükség esetén megfelelően tudják kezelni. Ezt elérhetjük például azzal, hogy a rendszer vezérléséhez szükséges panelt, a gyermek magasságában helyezzük el. Valamint azzal, hogy a biztonsági rendszer felszerelésekor megtanítjuk nekik a rendszer működési elvét.

Fontos a prevenció.

Ahogy már említettük, a gyermeknap kiváló alkalom lehet arra, hogy amennyiben meglévő biztonsági védelemmel rendelkezünk, azt gyermek kompatibilissé tegyük. (Természetesen ez egy bizonyos életkorhoz kötött, de mindenképpen szükséges.) Valamint, ha még nem rendelkezünk ilyen felszereléssel, akkor annak beszerzésekor a gyermekeket is bevonhatjuk a beszerzésbe és annak üzemeltetésének megtanulásába. A gyermeknap a szülőknek is szól, felhívja arra a figyelmet, mennyire fontos a gyerekek és az otthon megfelelő védelme. Ráadásul olyan típusú óvintézkedések is elengedhetetlenek, mint például felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy ha csengetnek, akkor először bizonyosodjon meg róla, hogy ki az, például a kamerás kapucsengőn keresztül vagy az ajtókémlelőn.

Fontos tudnia, hogyan és kinek nyithat ajtót, vagy éppen fordítva azt is érdemes a gyerekek esetében már korán megtanítani, hogyan zárják be az ajtót, amennyiben egyedül tartózkodnak otthon. Esetleg mi a teendő probléma és baj esetén. Fontos tudnia egy gyereknek azt is, hogy kinek beszélhet és mit mondhat el a rendszerről, kit hívjon, hogy járjon el, ha baj van.

A rendszer vezérléséhez szükséges panelt, a gyermek magasságában helyezzük el. - Távfelügyelet

Az ilyen és ehhez hasonló prevenciós tevékenységek nagy fontossággal bírnak, hiszen nem tudhatjuk, hogy gyermekünknek mikor lesz szüksége erre a tudásra.

Nem csak akkor és azért kell ugyanis védeni a lakásunkat, amikor nem vagyunk otthon. A tűzjelző vagy egy-egy kamera szintén fontos lehet a védelem szempontjából. A gondos szülő pedig azt is tudja, hogy mekkora traumát jelent egy betörés, a szeretett tárgyak elvesztése egy gyerek számára. Az ilyen traumák a felnőtteket is megviselik, nem hogy a gyerekeket.

Mivel a mai gyerekek, már a technológia vívmányainak aktív felhasználói, ezért nem jelent számukra gondot az ilyen típusú tudás elsajátítása. Sőt a gyermeknap talán arra is remek lehetőség, hogy a gyerekek számára érdekesen, izgalmasan meséljük el és mutassuk meg, mire képes a biztonsági rendszer, hogyan is kell használni!

Kövessen minket a Facebook oldalunkon is!