Egy betöréssel ellophatják akár az egész életünket!

Nem túlzás kijelenteni, hogy egy betörés során el tudják venni az életünket. Ez a kijelentés elég hatásvadásznak tűnik, de mutatjuk a tényeket!

Manapság sokan laptopjukon tárolják életük fontos pillanatait, munkájukat, jelszavaikat. Bár az is igaz, hogy az előbb felsorolt dolgok nem csak betöréskor vannak nagy veszélyben otthonunkban. Egy betörés alkalmával viszont nem kell aggódni, hogy elviszik ruhásszekrényünket, vagy egyéb nagyobb terjedelmű bútorainkat, hiszen ezeket nem egyszerű eltulajdonítani. Attól viszont félhetünk, hogy high-tech kütyüinket vagy könnyen mozdítható értékeinket zsebre teszik. Ezek lehetnek a nagymama ékszerei, pénz vagy éppen a mobiltelefonunk, laptopunk, tabletünk (egyéb okoseszközeink) vagy egy külső tárhely, ahol családi fényképeinket tároljuk. Ezeket a tárgyakat akár észrevétlenül is a zsebbe lehet csúsztatni. Pontosan ez okozza, hogy fejvesztve kapkodunk össze-vissza, ha ellopták az életünk egy részét vagy, ahogy a címben említettük, az egészet. Egy betöréssel minden korosztály veszteséget szenved el.

A betörés trauma is lehet a gyerekek számára

Nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy a gyerekek képzelete sokkal fejlettebb, mint egy felnőtté. Sokakban mély lelki sebeket és traumás emlékeket okozhat egy esetleges betörés. A gyerekek alapból félhetnek az ágy alatt vagy a szekrényben megbúvó szörnyektől, ebből adódóan mindenféle negatív élmény nélkül is félhetnek kimenni a sötétben szobájukból. Azoknak a gyerekeknek, akiknek valamilyen rossz tapasztalata van, esetleg átéltek már betörést, nagyon nehéz lehet feldolgozni akár egyetlen ilyen esetet is. Az sem meglepő, hogy vannak olyan gyerekek, akiknél az élet más területeire is kihat ez az esemény, így bizalmatlanok lesznek az összes emberrel és határozatlanok lesznek az életben. Ha már megtörtént a baj, akkor, a szakértők szerint, nem szabad hagyni, hogy gyermekünk eltitkolja félelmét, ugyanis ez folyamatos szorongást is okozhat számára!

A fiatalok többsége az interneten éli az életét

Az egyre gyorsabban fejlődő technika világában nincs olyan tizenéves, akinek ne lenne okostelefonja vagy más okoseszköze. Sok gyerek csak azért kapott az utóbbi időben okoseszközt, hogy a pandémia idején ezen tudjon tanulni, de azóta számos fiatal számára elképzelhetetlen lett az élet ezeknek az eszközöknek a használata nélkül. Éppen ebből az okból kifolyólag sokaknál a telefon elvétele büntetésnek számít. El sem tudjuk képzelni, ha valaki ellopná egy gyerek okoseszközét, abból mekkora probléma és hiszti lenne. Ráadásul ezeknek az eszközöknek a pótlása sem két fillér, hiszen egy betöréssel egy egész havi fizetésünk is elmehet az eszközök pótlására.

Az egyetemisták, főiskolások is sokat veszthetnek

A felsőoktatásban tanulók már sokkal több okoseszközzel rendelkeznek, mint a fiatalabb korosztály. Vannak olyan diákok, akik eltértek a hagyományos füzetbe jegyzeteléstől és laptopjukat vagy tabletjeiket használják az órákon. Egy lopás akár a záróvizsgájába vagy a jobb jegy elvesztésébe is kerülhet, hiszen nem biztos, hogy meglesznek, könnyen pótolhatóak lesznek a jegyzetei vagy tud más anyagaiból tanulni. Arról nem is beszélve, hogy egy felsőfokú intézményben tanuló diák megteheti-e azt, hogy gyorsan új készülékeket vásároljon magának vagy sem. Az ilyen terhek általában a szülőre hárulnak.

A fiatal felnőttek számára egy betörés komoly anyagi veszteséggel jár

Ha már nem az iskola padjait koptatja valaki, akkor rendszerint dolgozik és azon van, hogy megteremtse anyagilag független életét, biztosítsa pénzügyileg is önálló létezését. Nagyon sok munkahelyen újdonság lett a home office elnevezés. Sokan céges laptopon vagy személyes laptopon dolgoznak otthonukban, ráadásul céges mobiltelefont használnak. Az sem kizárt, hogy olyan információkkal foglalkoznak munkájuk során, ami titkos és komoly baj lenne belőle, ha ezt más is látná. De arról sem szabad megfeledkezni, hogy a munka során mennyi elmentett jelszó lapul okoseszközeinken. Egy lopás esetén rengeteg időbe telik minden alkalmazásban jelszót változtatni vagy visszaszerezni adatainkat. Egy új okoseszköz beszerzése is nagyon költséges főleg, ha nem csak egy eszközről van szó. Nem csak a fiatalok kötődnek egyes okoseszközeikhez el sem tudnánk képzelni, milyen idegesség lenne, ha egyik pillanatról a másikra új után kellene nézni. De nem csak okoseszközeinket kell félteni egy esetleges lopás során. Számos kisebb tárgyaink is odaveszhetnek egy betöréssel, például bankkártyánk, személyi igazolványunk. Ezeknek az újra igénylése rengeteg időt és energiát vesz el tőlünk. Mindez azt is jelenti, hogy a nehezen megszerzett összegek, első megtakarítások néhány pillanat alatt eltűnnek. Arról nem beszélve, hogy a betörési esemény drága tanulópénz, ami egy életre szól.

Az idősebb korosztály sem ússza meg trauma nélkül

Az idősebb korosztály számára lehet a legnagyobb érvágás egy esetleges betörés, lopás. Az ő számukra a legnehezebb pótolni a sok emlékekhez kötődő egyedi tárgyakat, a már bejáratott és biztonsággal kezelt okoseszközeiket vagy valamely családtaghoz kötődő értéktárgyaikat. Ez a korosztály az, amely bizonyos tárgyaihoz a legjobban kötődik. Nem csak az ékszerek, a technikai eszközök (a legegyszerűbb a digitális fotóvetítő) elvesztésére gondolunk. Hanem arra is, mekkora lelki, anyagi és fizikális terhet jelent a betörők által feldúlt otthon, az összetört fényképek és az ellopott tárgyak problémája. Ez a teher még nagyobb akkor, ha valaki egyedül él, hiszen nehéz helyrehozni az esetleges betöréssel járó károkat.

Hogyan tudjuk megakadályozni, hogy ellopják az életünket egyetlen betöréssel?

Sajnos olyan világban élünk, amikor semmit nem szabad elérhető helyen tartani és fontos a biztonságra költeni. Sok nő nem veszi fel gyönyörű eljegyzési gyűrűjét, mert fél attól, hogy megállítják és erőszakkal elveszik tőle. Sokan, ha olyan helyre tévednek, gyorsan elfordítják, hogy az éles szeműek ne lássák megcsillanni a fényben a szebbnél szebb köveiket a gyűrűjükön. Nem teszünk fel nyaralási képeket a közösségi médiaplatformokra csak időben késleltetve, nehogy betörés áldozataivá váljunk. Nem csoda, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk házunk, otthonunk, családunk és további vagyontárgyaink védelmére is. Annak, aki előre és felelősen gondolkodik, biztosan vannak védelmi eszközei. De először is gondolkozzunk el azon, hogy megfelelően van-e védve a lakásunk, nyaralónk, házunk és annak udvara! Ne adjunk alkalmat a betörőknek arra, hogy akár az ablakon keresztül az otthonunkba vagy az udvarunkba belásson! Otthonunkon belül érdemes kialakítani olyan helyeket, ahova gondosan el tudjuk pakolni értékeinket. Találjunk olyan védelmet értékeinknek, ami igazán biztonságos! Laptopunk és okostelefonunk legyen védve nehezen kitalálható jelszóval! Lehetőleg ne tároljunk, csak azon, túl sok olyan információt, ami, ha elveszik, fejtörést okozhat annak pótlása vagy visszaszerzése.

A riasztók, kamerák, megfigyelők és a szomszéd figyelme sokkal kevesebb hatékonysággal bír, gyors és azonnali cselekvés nélkül. Szerintünk ezért fontos a távfelügyelet és a kivonuló járőrszolgálat védelme. Mindenkit arra biztatunk, hogy ha már rendelkezik védelmi rendszerrel, akkor nézze meg annak hatékonyságát, ellenőrizze működését és haladjon a korral. Kérjen tőlünk tanácsot, kérje segítségünket és akkor is hívjon minket, ha szeretné továbbfejleszteni a meglévő védelmi rendszerét! Vegye igénybe ingyenes szolgáltatásunkat! Mi felmérjük otthona védelmét és tanácsokat adunk a biztonsági védelmi rendszer kialakításában, további fejlesztésében.

A Söni 2001. Kft. segíthet abban, hogy biztonságban érezze magát otthonában, és ne legyen gondja a betörőkkel és a betöréssel. Keressen minket bizalommal!