Drón és betörés?

Mostani blogunk egy kis érdekesség lesz a nagyvilágból. Azon a híren alapszik, hogy Genfben nemrég leállították a drónok ellen használt sasbrigád programot.

Igen, igen. Most állítottak le egy 2017-ben indult rendőrségi programot, amelynek keretében arra képezték ki a ragadozó madarakat, hogy a levegőből kis méretű mechanikus drónokat ragadjanak el anélkül, hogy a gépek a földre esnének. A program azért állt le, mert a drónok győztek. Ugyanis bebizonyosodott, hogy a madarak testi épsége szempontjából túl veszélyesek az akciók. A genfi rendőrség ezentúl az olyan hagyományos és széleskörűen alkalmazott drón elleni védekező megoldásokat alkalmazza majd, mint a jelzavarás, a felderítő rendszerek és a hálós fegyverek alkalmazása.

Nos, a madarak oktatás nélkül is hajlamosak megtámadni a drónokat. De a vagyonvédelem szempontjából már nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy a drón egyre több bűnöző kedvenc eszköze. És itt most nemcsak a terroristákra és csempészésre gondolunk. Ma már rengeteg olyan repülő robot vásárolható meg, ami beépített kamerarendszere segítségével nagy felbontású, szuper képminőségű videók, fotók elkészítésére alkalmas. Külföldön ma már egyáltalán nem ritka, hogy a felderítőútra induló betörők drónokat visznek magukkal. Ennek köszönhetően azt is fel tudják mérni, hogy melyek az ingatlanok gyenge pontjai.

Magyarországon is vannak hasonló esetek.   

„az 1978-ban született zalaegerszegi férfit azzal gyanúsítják, hogy bűntársával 2019. december 10-én késő délelőtt Nagykanizsán betört egy Harmat utcai házba és onnan 58 millió forintot, valamint 55 ezer eurót elvittek. Az egerszegi férfi ezt követően a pénz rá eső részéből különböző tranzakciókat hajtott végre, hogy elfedje a bűnös úton szerzett vagyon eredetét. Az ügyben indított nyomozás során a férfi közeli rokonainál tartott rendőrségi kutatáskor számítástechnikai eszközöket és egy drónt foglaltak le. Ez utóbbinak azért lehet jelentősége, mert a betörés előtti napon a Harmat utcai ingatlan szomszédjában dolgozó munkások egy drónra figyeltek fel, ami átrepült a ház felett, miközben madársereg követte, majd távozott a 61-es út irányában„  Zaol helyi hírek

Kanadai kutatók a napokban számoltak be arról, hogy sikerült készíteniük egy olyan drónt, amit a betörők minden bizonnyal rendkívül hasznosnak találnának. A Waterlooi Egyetem munkatársai által “Wi-Peep”-nek (“Wi-Kukucs”-nak) elnevezett szerkezet ugyanis Wi-Fi jelek segítségével képes lehet kvázi a falakon is átlátni.  Így az épületekben az emberek mozgását, valamint értékes dolgok elhelyezkedését felderíteni.

Ismerve a magyar helyzetet, főleg a magyar dróntörvényeket, nem érdemes arra apellálni, hogy nálunk hamar oldják majd meg a problémát. De tudni mindenképpen érdemes róla és addig is fontos a hatékony távfelügyelet és riasztó.