Biztonság a garázsban

A garázsok otthonunk egyik legjobban használt legfunkcionálisabb terei.

Ez az a terület, ahol a férfiak többsége sokat tartózkodhat. Itt folyamatosan zajlanak a dolgok, megy a munka és rendszeres a jövés-menés. Ezért is fontos a biztonság a garázsban.

Szánjon időt arra, hogy alaposan felmérje, mennyire biztonságos a garázs Ön és családja számára! A biztonság nem csak azt jelenti, hogy ne tudjanak ide a betörök bejutni!

Zárja el a veszélyes anyagokat!

Minden garázsban sok és különböző típusú veszélyes anyag található, amelyeket felelősségteljesen kellene tárolni. A műtrágyák, a növényvédő szerek, a benzin, a tisztítószerek, a medencetisztító szerek, az autókarbantartó folyadékok, valamint festékek és oldószerek csak néhány példát jelentenek. A vegyszereket és veszélyes anyagokat megfelelően biztonságos helyen kell tárolni úgy, hogy se a gyermekek, se a háziállatok ne férjenek hozzá. Emellett a megfelelő szellőzés biztosítása is fontos.

Elektromos és éles szerszámok biztonságos tárolása

A zárakkal ellátott garázstároló szekrények nem csak arra jelentek ideális megoldást, hogy megvédjék a drága elektromos szerszámait a lopástól, hanem arra is, hogy az azokat használni nem tudók (pl.: gyerekek) kezébe kerüljenek. A gereblyék, lapátok, metszőollók és vágószerszámok, illetve sok más, éles szélű kerti szerszám szintén a garázsok és az ott lévő személyek biztonságát veszélyezteti, ha nincsenek megfelelően elhelyezve.

Vizsgálja meg garázskapuját és nyitóját!

Íme, néhány garázsbiztonsági tipp a garázskapukhoz:

  • Rendszeresen ellenőrizze a garázskapu rugóit és kábeleit túlzott kopás vagy szakadás szempontjából! Rendszeresen végezze el a garázskapu szemrevételezéses ellenőrzését, hogy nincs-e rajta kopás jele! Ha bármilyen probléma merül fel, forduljon egy megbízható hírű, régóta a piacon lévő céghez a javítás elvégzése érdekében!
  • A garázsajtónyitó távirányítóit tartsa távol a gyerekektől!
  • Tudja meg, hol van az ajtók vészkioldó fogantyúja, és hogyan kell azt használni!
  • Ellenőrizze, hogy a garázskapu érzékelői megfelelően vannak-e beállítva, tiszták és akadálymentesek!
  • Tárolja garázskapu nyitóját biztonságos helyen!
  • Nyaralás előtt sokan áramtalanítják a garázskaput.

Garázsvilágítás

Az egyik kevésbé nyilvánvaló garázsbiztonsági tipp, hogy figyeljen a megfelelő vagy javítsa a garázs világítását. Egy-két izzólámpára vagy villódzó fénycsőre hagyatkozni az egész garázs megvilágításához elavult koncepció. Egy-két modern LED-es lámpatest például jobb energiahatékonyságot és egyenletesebb világítást biztosít a garázsban. A garázsba való be- és kihajtástól kezdve, a szerszámokkal való munkán és egy adott szerszám megtalálásán keresztül minden sokkal könnyebbé válik, ha látja, hogy mit csinál.

Tűzvédelmi intézkedések

Remélhetőleg megfontolja ezeket a garázsbiztonsági tippeket és eltávolít vagy elzár néhány tűzveszélyt okozó dolgot a garázsból. De még akkor is, ha minimálisra csökkenti a garázs tűzveszélyét, tegyen további proaktív tűzbiztonsági intézkedéseket. A hőérzékelős riasztó vagy füstjelző, de minimum egy tűzoltó készülék bölcs befektetés a garázsba. Győződjön meg arról, hogy bárki, aki elég idős ahhoz, hogy kezelje az eszközt, megfelelő képzésben részesüljön a használatára.

Korlátozza a garázs szén-monoxid-expozícióját!

A gépjárművek kibocsátásából származó szén-monoxid nem jelent egészségügyi kockázatot abban a kis mennyiségben, amely a garázsokban beindított és parkoló járművekben keletkezik. De ez a káros szagtalan és színtelen gáz akkor is felhalmozódhat, ha bármilyen gázüzemű szerszámot vagy szabadidős járművet üzemeltet a garázsában.

Ha karbantartja a fűnyírót, a fűnyírót vagy bármi mást, ami gázzal működik, ügyeljen arra, hogy ne használja őket túl sokáig a garázsban. Bármilyen grillsütőt üzemeltetni a garázsban tilos. A nyilvánvaló tűzveszély mellett a faszén grillek magas szén-monoxid-szintet csinálnak.

Fontolja meg egy olyan szén-monoxid-érzékelő felszerelését, amelyet kifejezetten garázsok számára készítettek!

Ne hagyja nyitva a garázskaput!

Soha nem bölcs nyitva hagyni a garázsajtót, bármilyen meleg is van kint. A betörők a nyitott garázskapukban lehetőséget látnak holmija vagyontárgyai ellopására. Ráadásul a vadon élő állatok is bejuthatnak a garázsba, és pusztítást végezhetnek. Végül, ha a garázskapu ismét aktiválódik, előfordulhat, hogy az érzékelői nem működnek, ami sérülést vagy károkat okozhat.