A betörők szempontjai, melyeket érdemes ismernünk!

Ahhoz, hogy hatékonyan védekezhessünk a betöréses lopásokkal szemben, fontos megértenünk, hogyan gondolkodnak a betörők a bűncselekmények kitervelése során.

Ehhez érdemes tudnunk, hogy melyek a betörők szempontjai, ami alapján kiválasztják, hol és hogyan fogják elkövetni a lopást, a betörést. Az ezzel kapcsolatos legnagyobb magyar kutatás során az Országos Kriminológiai Intézet a 2009 és 2013 közötti időszak bűnügyi statisztikáit vette figyelembe. Emellett számos betörővel készítettek személyes interjúkat, melyből átfogóbb képet kaphatunk arról, hogyan gondolkodnak a bűnözők. Továbbá több külföldi és néhány más kisebb magyar kutatás is alátámasztja, hogy – bár a betörők egyre újabb és újabb módszerekkel dolgoznak – a legfontosabb szempontok időtállóak.

Az általunk hosszú éve figyelt magyar és külföldi kutatásokból a következőket lehet 2021-ben tényként közölni. Ezeknek a tényeknek, szempontoknak a figyelembe vétele segíthet abban, hogy otthonunkat biztonságban tudhassuk:

Magyarországon a betörők egyik legkedveltebb célpontjai az új építésű kertvárosi ingatlanok.

Ennek oka az a feltételezés, hogy valószínűleg az ilyen típusú házakban laknak az átlagon felüli vagyonnal rendelkező emberek. Bár sokan úgy gondolják, hogy a magas, zárt kerítés védettebbé teszi az ilyen házakat a betörésektől, ez korántsem igaz. Egyes tapasztalatok szerint a nagyon magas, zárt, átlátást nem biztosító kerítés biztonságérzetet ad a betörők számára is a bűncselekmény kivitelezése során. Hiszen így nehezebb őket észrevenni az utcáról. Az új építésű kertvárosi házak után a sorházak és a tanyasi környezetben található ingatlanok, majd a vidéki házak a legnépszerűbbek a betörők körében. A kedvenc módszer a feszítés és az ajtó benyomása.

Persze, az ilyen típusú házak is csak akkor igazán vonzók a betörők számára, ha a házban nincs kutya.

Nem is annyira a harapós ebektől tartanak a bűnözők, hanem hogy a hangos ugatás azonnal jelzi a behatolók jelenlétét a ház tulajdonosai vagy a szomszédok számára. Így nem feltétlenül kell arra törekedni, hogy minél nagyobb vagy agresszívebb kutyát tartsunk otthonunkban, hiszen már maga az ugatás is elriaszthatja a bűnözőket. Ha pedig nincs kutyánk, abban az esetben is érdemes kitenni a kapura egy „Vigyázat, a kutya harap!” táblát.

Az elhanyagolt rendezetlen ingatlanok is vonzzák a betörőket.
Erről már korábban is írtunk a blogbejegyzéseinkben, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a lakóingatlan környezete. Mert az elhanyagolt, gondozatlan udvar nehezíti a telek átláthatóságát, ami rejtekül szolgálhat a betörők számára. Ne hagyjon a kertben szerszámokat, létrát, mert ezeket eszközként használhatják fel a betörők a behatoláshoz! Emellett érdemes nyitott szemmel is járni és figyelni a lakókörnyezetére is, így észreveheti, ha idegenek tűnnek fel, akik talán terepszemlét tartanak, mert keresik a megfelelő ingatlant. Ha huzamosabb időre távol van, kérje meg ismerőseit, hogy rendszeresen ellenőrizzék a ház sértetlenségét, és ne felejtse el üríttetni a postaládáját sem!

Azonban így is van rá esély, hogy a betörő bejusson, ezért nem szabad megfeledkezni értékeink védelméről sem.

A betörők körében a kis méretű értéktárgyak a legnépszerűbbek: ékszerek, műszaki cikkek és természetesen a készpénz. De az sem ritka, hogy a bűnözők megtalálják a lakásban a kocsikulcsot, aminek segítségével könnyedén ellopják az autót is. A kis méretű értékek biztonságos, nehezen megtalálható helyen való tárolása mellett az egyik legfontosabb, hogy vezessünk leltárat főbb értéktárgyainkról! Ezzel könnyebbé tehetjük a rendőrség számára a felderítést, ha betöréses lopás áldozataivá váltunk. Sok bűnözőt épp az áldozatok felelőtlensége miatt nehéz kézre keríteni.

Emellett mind a hazai, mind a külföldi adatok megerősítik, hogy a betörők szempontjai között nagy a jelentősége a vagyonvédelem nem megfelelő minőségének vagy épp teljes hiányának.
A rendőrség szerint a különböző biztonsági berendezések, a riasztó, a biztonsági kamera, a mozgásérzékelő, az udvari és az időzített kapcsolós világítás ugyancsak nagyon jó szolgálatot tehetnek a betörésmegelőzésben, de fontos a kivonuló távfelügyelet, amely riasztás esetén gyorsan megjelenik a terepen. Sok ingatlanba a kevésbé profi betörők számára is nagyon könnyű a bejutás, köszönhetően az ajtók és ablakok nem megfelelő biztonsági funkcióinak. (Vagy annak, hogy a lakók a betörést megelőzően felelőtlenségből nyitva hagyták azokat.)

Brit kutatási adatok szerint az elkövetők átlagosan mindössze egy percet töltenek a bejutással, majd 8-12 percet az értékek eltulajdonításával. (Ez magyar viszonylatban is igaz: a megkérdezett betörők 52 százaléka minden esetben legfeljebb negyed óra alatt végezni szokott.) Amennyiben nem sikerül ilyen gyorsan bejutniuk az ingatlanba, nagy esély van rá, hogy nem is próbálkoznak tovább. Tudta-e, hogy hosszú hétvégén nagyobb veszélyben van a lakás? Egyes biztosítási felmérések szerint ilyenkor 17 százalékkal nő a betörések és az okozott kár átlagosan félmillió forint.

Mindemellett érdemes tudni azt is, hogy betörők elsősorban azokat a házakat veszik célba, melyek nincsenek felszerelve riasztórendszerrel.

Azonban a gyakorlott bűnözők akár a legkorszerűbb technológiákat is képesek lehetnek kijátszani, így otthonunk biztonságát ezek sem biztosíthatják teljes mértékben. A betörési módszerek ugyanis folyamatosan alkalmazkodnak a legújabb biztonsági berendezésekhez. Így, a bűnözők egyre bővülő repertoárja ellen a leghatékonyabb védekezési módszer az, ha állandó megfigyelés alatt tartjuk otthonunkat.

Ha Ön is szeretné biztonságban tudni otthonát Pakson és környékén, vegye igénybe távfelügyeleti szolgáltatásunkat! Keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén, vagy látogasson el Facebook oldalunkra!

Ha pedig már idáig eljutott az olvasásban, adunk egy tippet! A villanyóraszekrényt is érdemes zárni, hogy a riasztót és a világítást a betörők ne tudják kiiktatni, ugyanis ez is a betörők szempontjai közé tartozik!